Poppodium Patronaat Haarlem (Haarlem)

Patronaat is één van de 10 grote poppodia in het clubcircuit van Nederland en werd in 1984 opgericht als eigentijds muziektheater. Het is gevestigd aan de Zijlsingel, vlakbij de Grote Markt in Haarlem.

Vanaf het eerste begin, van 1984 tot heden, heeft het Patronaat op alle fronten alleen maar groei gekend. Destijds betrok de Stichting Popmuziek Zuid-Kennemerland de gymzaal van de oude katholieke jongensschool aan de Zijlsingel 2. Deze bleek uitstekend geschikt om als concertzaal dienst te doen. In het eerste jaar werden er circa 60 concerten georganiseerd die in totaal zo”n 10.000 bezoekers trokken. De organisatie is begonnen met ongeveer 20 vrijwilligers maar inmiddels is de personeelsomvang uitgegroeid tot bijna 200 man waarvan 90 vrijwillige medewerkers en 110 professionals. Het Patronaat is daarmee van een kleine vrijwilligersorganisatie uitgegroeid tot een professioneel poppodium.

Met een sterke programmering en een eigen karakter behoort het Patronaat al jaren tot de kernpodia van Nederland. De opening van de nieuwbouw in september 2005 heeft die positie alleen nog maar verstevigd. Er is nog meer verbreding gekomen in het programma-aanbod en daardoor ook meer verbreding in de doelgroepen.
Het nieuwe pand van het Patronaat bestaat uit een grote zaal met een capaciteit van 1000, een kleine zaal met een capaciteit van 300 en een sfeervol café met twee verdiepingen en klein podium voor kleinschalige en altijd gratis toegankelijke concerten en DJ-optredens. Het café heeft een duidelijke broedplaats functie voor het lokale Haarlemse muziektalent.

foto Cas Kerkwijk

  •  
  •  
  •  
  •  

Zijlsingel 2
2013 DN
Haarlem
023 - 517 58 58
https://www.patronaat.nl/

https://www.uitgids.nl/wp-content/uploads/2020/06/in-de-buurt.jpg

informatie aanpassen