Tentoonstelling PILGRIMS NAAR AMERIKA – EN DE GRENZEN VAN VRIJHEID – Museum lakenhal Leiden


Tentoonstelling PILGRIMS NAAR AMERIKA - EN DE GRENZEN VAN VRIJHEID - Museum lakenhal Leiden

 

‘Pilgrims naar Amerika – en de grenzen van vrijheid’ onderzoekt de grenzen van vrijheid. De tentoonstelling toont de opmerkelijke reis van de Pilgrims aan het begin van de zeventiende eeuw. Van het Engeland waar ze vandaan kwamen, via de stad Leiden waar ze elf jaar in vrijwillige ballingschap verbleven, naar de wereld van de Native Americans die ze koloniseerden. Welke grenzen kwamen deze Pilgrims tegen in hun zoektocht naar vrijheid en hoe gingen ze met deze grenzen om? En wat vertelt het historische Pilgrimverhaal ons nu over grenzeloze vrijheid?

In 2020 wordt herdacht dat 400 jaar geleden een groep migranten met het schip de Mayflower vanuit Europa naar Amerika vertrok om daar Plymouth Colony te stichten. Tegenwoordig kennen we deze kolonisten, die als vluchtelingen naar Holland kwamen, als de Pilgrims. De Pilgrims gedroegen zich in de voor hen Nieuwe Wereld alsof het land niet bewoond was en ze er hun recht konden doen gelden, ondanks de aanwezigheid van inheemse stammen. Dankzij de hulp van enkele tussenpersonen van de Native Americans bouwden zij – na de eerste zware winter die meer dan de helft van de 102 kolonisten het leven zou kosten – een welvarende kolonie op. Door het succes van deze landannexatie zouden in de decennia daarna honderden Europese kolonisten volgen. Dit resulteerde in bloedige oorlogen waarbij de oorspronkelijke bewoners vrijwel werden uitgeroeid en hun leefwereld werd vernietigd.

PRAKTISCHE INFORMATIE

• Toegangsprijs: voor deze tentoonstelling geldt de reguliere toegangsprijs (geen toeslag).
• Wij hebben geen audiotour, maar de L@kenhal-App. Deze kun je thuis of in het museum downloaden. In de app vind je achtergronden en informatie over de werken die met een ster gemarkeerd zijn.
• De tentoonstelling is onderdeel van het Leiden400-jaar.

https://www.lakenhal.nl/nl/verhaal/pilgrims-naar-amerika

 

Aanvangstijden
Datum - 10-09-2020
tijdstip niet bekend (check voor de exacte openingstijden altijd de officiële website)

Categorie:

Adres:
Museum de Lakenhal Leiden

terug naar home evenementen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van activiteiten en evenementen.

https://www.uitgids.nl/wp-content/uploads/2020/06/Win-toegangskaarten.jpg
Win toegangskaarten

Informatie aanpassen.

Nodig uit of print


Reacties zijn gesloten.